Epidémia hepatitídy si možno vyžiada vyhlásenie mimoriadnej situácie

15.10.2008 Prešov

Prešov 15. októbra (TASR) – Na pôde Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Starej Ľubovni sa konala dnes protiepidemická komisia v súvislosti s narastajúcim počtom ochorení na hepatitídu typu A.
Podľa vyjadrenia vedúceho odboru zdravotníctva Prešovského samosprávneho kraja Júliusa Zbyňovského, sa dá očakávať, že dnes vyhlásia mimoriadnu situáciu. V týchto chvíľach sa preveruje možnosť zriadenia vysunutého pracoviska LSPP priamo v postihnutej oblasti, aby chorí zbytočne neroznášali nákazu.
\"O epidémii vírusovej hepatitídy sme sa oficiálne dozvedeli v pondelok 13. októbra. Situácia nie je dobrá. Ochorenia stále pribúdajú. Ide predovšetkým o občanov rómskeho pôvodu, hlavne deti. Nákaza je lokalizovaná v obci Lomnička v okrese Stará Ľubovňa. Niečo také sa dalo očakávať, pretože v tejto časti okresu nebola hepatitída už viac ako desať rokov, \" dodal Zbyňovský. Zdravotníci vykonali všetky potrebné opatrenia a zaočkovali približne 600 ľudí, predovšetkým deti v predškolskom a školskom veku. Chorí a rovnako aj ich rodinní príslušníci majú nariadenú karanténu.
V súčasnosti sa najväčším problémom javí nedostatok lôžok na infekčných oddeleniach v nemocniciach v prešovskom regióne. Podľa Zbyňovského je to výsledok nedávnej redukcie lôžok v zdravotníckych zariadeniach. Pacientov nakazených hepatitídou momentálne rozvážajú do nemocníc v Prešove, Poprade, Humennom a Košiciach. Zvýšený výskyt hepatitídy typu A zaevidovali aj v okrese Bardejov, tam však podľa Zbyňovského ochorenie nemá explozívny rast. Napriek tomu sa tam rovnako vykonávajú štandardné opatrenia.
Vírusová hepatitída typu A je fekálno-orálna infekcia, ľudovo nazývaná choroba špinavých rúk, ktorá sa šíri pri nedostatočnej hygiene. Epidemiologickú situáciu, ktorá vznikla na severe Prešovského kraja, monitorujú pracovníci Regionálneho úradu verejného zdravotníctva. Podľa informácií Slávky Zakuťanskej, krajskej odborníčky pre epidemiológiu, prvé ochorenie sa v okrese Stará Ľubovňa vyskytlo koncom júna v rómskej osade Kolačkov a v obci Lomnička. K jeho rozšíreniu pravdepodobne prispela aj júlová povodňová situácia. Po evakuácii a umiestnení približne stovky obyvateľov osady na obecnom úrade v Kolačkove sa objavil druhý prípad ochorenia a v nasledujúcich dňoch ďalšie. V Kolačkove sa dosiaľ žltačkou nakazilo 40 detí, v obci Lomnička ochorelo k 13. októbru celkom 138 chlapcov a dievčat, prevažne vo veku do desať rokov. Nárast výskytu ochorení na akútnu vírusovú hepatitídu typu A zaznamenali aj v okrese Bardejov, kde nahlásili 44 prípadov ochorenia. Prvý sa vyskytol v máji, zatiaľ posledný 10. októbra.
 

Vyberte región